Translate

08 август 2015

Археолози откриха Христов монограм в Сандански

Археолози сглобиха мраморна плоча с изображение на Христовия монограм, наричан още хризма или „печат на Бога". Плочата е сглобена от останки, които са събирани с години на терена на Епископската базилика в Сандански. Находката е от 6 век, смятат специалисти, цитирани от БНТ.
Археолозите в продължение на 25 години откривали малки фрагменти от хризмата. С последния намерен е направена пълна възстановка на християнския символ.
Директорът на Археологическия музей в Сандански Владимир Петков обяснява, че това е христограм. Той идвал от гръцкото хи-ро, което е на Исус Христос името и заедно с буквите алфа и омега, които са също в централната част на хризмата. Монограмът е с геометрични украси, които са с голям диаметър над 55 см.
Интересното е, че в оригиналната мраморна плоча Христовият монограм е комбиниран с ктиторски надпис. Петков пояснява, че това е най-древно изчуканият надпис, който са срещали по нашите земи. „Това са 2-3 малки странички и където Божият раб Антим споменава, че е построил  такава хубава и великолепна сграда която я сравнява със Соломоновия храм в Йерусалим...", споделя директорът на музея.
Той обяснява още, че изображението на монограма е един постоянен мотив в християнското изкуство. Археологът смята, че христограмът е бил част от украсата на откритото помещение - скрипториум или античната библиотека към Епископската базилика.

Няма коментари: